Haardhout

Bekijk hier onze haardhout-prijslijst.

Het door ons verkochte hout wordt op ons bedrijf verwerkt van stam tot haardhout. Dit gebeurt meestal met onze zaag-kloof-machine die het verwerkt tot het meest geschikte product voor uw kachel. De ideale maat voor de meeste kachels en openhaarden is een lengte van circa 30 cm. met een kloofbreedte van circa 7 centimeter.

Heeft u echter voor uw gebruik een afwijkende maat nodig: in overleg kijken wij naar de mogelijkheden die wij hebben om dit op aanvraag speciaal voor u produceren.

Hout is beschikbaar in de categorieën hardhout, middelhardhout en zachthout

Hardhout zijn de soorten die wat langer branden, daarmee wordt meer energie per blok afgegeven.

Hierbij moet u denken aan soorten als Es, Eik, Beuk maar ook Iep en Acacia.

Middelharde houtsoorten geven veelal meer vlammen en liggen dus wat minder te gloeien. Juist voor openhaard en kachels met glazen front zijn deze aan te bevelen. Hierbij gaat het om soorten als Berk, Els en Esdoorn.

Zachthoutsoorten branden sneller met veel vlammen en geven snel veel warmte. Hierbij gaat het om soorten als Populier, Wilg maar ook naaldhoutsoorten als Fijnspar. Gelet op de beperkte vraag hebben we dit niet of beperkt op voorraad.

Ons hout wordt aangeboden als natuurlijk gedroogd en als ovengedroogd hout

Natuurlijk gedroogd hout is in winter/voorjaar/voorzomer verwerkt en staat opgeslagen in kratten. In de zomer droogt dit onder invloed van temperatuur en wind, waarna het vanaf het najaar “stookbaar” is. Veelal wordt dit verkocht als droog maar u moet zich realiseren dat het vochtpercentage nog niet onder de 20% is gedaald, de norm die geldt voor goed, stookbaar kwaliteitshout. Door het op de juiste wijze op te slaan wordt het door nadrogen steeds beter van kwaliteit.

Ovengedroogd hout is gegarandeerd droog. Bij het verlaten van de oven bedraagt het vochtpercentage 10-15%. Omdat hout een natuurproduct is zal het daarna altijd reageren op de luchtvochtigheid in de omgeving, waardoor het bij vochtig weer wat vocht opneemt en bij droog weer vocht afgeeft. Mits goed opgeslagen blijft het vochtpercentage altijd onder de 20%, de norm voor stookhout van hoge kwaliteit.

Het belang van voldoende droog hout stoken

In ons drukke land staat het stoken van hout soms ter discussie. Veel van de klachten over en argumenten tegen het stoken van hout zijn te voorkomen door voldoende droog hout te gebruiken. Alleen dan kan u de hinder voor uw omgeving beperken. Zo geeft droog hout (≤ 20 % vocht) niet alleen minder rook, maar ook de hoeveelheid fijnstof, koolmonoxide en kooldioxine worden met het stoken van droog hout tot acceptabele waarden teruggebracht. Er komt minder afzetting van roet e.d. in uw schoorsteen, zodat deze langer schoon blijft.

Bekijk hier onze haardhout-prijslijst.

Kunnen wij u ergens mee van dienst zijn? Neem contact op via onderstaand formulier!

Contact formulier